ΙΣΤΟΡΙΑ
Το νησί είναι γνωστό από τους προϊστορικούς χρόνους με το όνομα Υδρούσα, από τα πολλά τρεχούμενα νερά και πηγές που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στην Καρθαία σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση τα ερείπια της αρχαίας πόλης του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού, βάσει του οποίου αναπτύχθηκε ο Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός. Λόγω του νερού που έχει σε αφθονία το νησί, αντιθέτως με άλλα νησιά των Κυκλάδων, αναπτύχθηκε η κτηνοτροφία και η γεωργία, και όχι η αλιεία σαν βασική απασχόληση στο νησί. Γι’ αυτό θα βρείτε πολλά τοπικά κτηνοτροφικά προϊόντα άριστης ποιότητας, κρέατα βοδινό, κατσικίσιο, αλλαντικά. Άριστης ποιότητας είναι και το θυμαρίσιο μέλι της Τζιάς.
Στο νησί θα δείτε κατάφυτο από την κόκκινη βελανιδιά που είναι μοναδική στην Ευρώπη. Μάλιστα από τον καρπό της παρασκευάζονται τοπικά μπισκότα, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ιουλίδα, 5,5 χιλιόμετρα από την Κορησσία, κτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στο βουνό, προστατευμένη έτσι από τις επιδρομές των πειρατών. Θεωρείτε η μοναδική πρωτεύουσα νησιού των Κυκλάδων κτισμένη χωρίς δρόμους για αυτοκίνητα. Σου δίνετε η εντύπωση ότι από το υψηλότερο σημείο, πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, θα βρεθείς στο χαμηλότερο.
Περιηγηθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια με τους ασπρισμένους τοίχους και αυλές, με τους βασιλικούς και τα γεράνια. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας. Μην παραλείψετε να δείτε το Λιοντάρι της Κέας που δεσπόζει στην άκρη της πόλης σαν να είναι ο φύλακάς της. Τέλος πλήθος από ταβέρνες με παραδοσιακές συνταγές, café και bar, θα σβήσουν την πείνα και την δίψα σας μετά την «ορειβατική» εμπειρία σας στην Ιουλίδα.
Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα αγναντεύοντας τις ακτές της Αττικής, της Ευβοίας, και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στο νησί θα δείτε παραλίες και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πελάτες μας, Έλληνες και ξένοι, μας λένε ότι δεν θεωρούσαν τόσο σημαντικό προορισμό το νησί, προγραμματίζοντας 2 – 3 ημέρες για την περιήγηση τους. Έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά και τα αξιοθέατα του νησιού υποσχόμενοι ότι θα ξαναέρθουν για περισσότερες ημέρες.
Γιαλισκάρι
: 1200 μέτρα από το Stavento House. Μια πανέμορφη αμμώδης παραλία βουτηγμένη στο πράσινο και στο γαλάζιο. Μπορείτε να την επισκεφτείτε ακόμα και με τα πόδια.
Προχωρώντας από το Γιαλισκάρι θα συναντήσετε μετά από 500 μέτρα το Βουρκάρι. Πλήθος από ταβέρνες και bar cafe βρίσκονται κατά μήκος της μαρίνας του όπου δένουν τα ιστιοπλοϊκά και τα γιότ που επισκέπτονται το νησί. Φημίζετε για την νυχτερινή διασκέδαση στο νησί.
Οτζιάς: Στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού 5,5 χιλιόμετρα από το Stavento House. Μια υπέροχη παραλία στον ομώνυμο κόλπο που θα απολαύσετε το μπάνιο σας πίνοντας το ουζάκι σας σε κάποια από τις ταβέρνες της περιοχής.
Σπαθί: Στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού 17 χιλιόμετρα από το Stavento House (εκ των οποίων τα τελευταία 5 χιλιόμετρα χωματόδρομος). Προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους, ίσως η πιο φημισμένη παραλία του νησιού, με τα καταγάλανα νερά της. Στον δρόμο πριν το Σπαθί θα συναντήσετε το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής που αξίζει να επισκεφτείτε. Κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει θαυμάζοντας το υπέροχο τοπίο και βλέποντας όλα τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου.
Συκαμιά: Στην ανατολική πλευρά του νησιού 16 χιλιόμετρα από το Stavento House (εκ των οποίων τα τελευταία 3 χιλιόμετρα χωματόδρομος). Πραγματικά θα απολαύσετε τα γαλαζοπράσινα νερά της. Στον δρόμο γα την Συκαμιά και 1,5 χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται η παραλία Καλυδονύχι. Μια υπέροχη μικρή παραλία που μπορείτε να επισκεφτείτε.
Λιπαρό - Καμπί: Οι νοτιότερες παραλίες του νησιού, 30 χιλιόμετρα από το Stavento House. Μπορείτε να τις επισκεφτείτε όταν φυσούν Βόρειοι άνεμοι και να απολαύσετε το μπάνιο σας.
Κούνδουρος: Στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, 22 χιλιόμετρα από το Stavento House. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού, πλήρως οργανωμένη, θα απολαύσετε το μπάνιο σας συνδυάζοντας θαλάσσια σπορ, καταδύσεις κλπ.
Πίσσες: στην μεσοδυτική πλευρά του νησιού, 17 χιλιόμετρα από το Stavento House. Μια υπέροχη αμμώδης παραλία, ίσως η μεγαλύτερη του νησιού, οργανωμένη παραλία με ταβέρνες και πολύ πράσινο.
Ξύλα: Παραλία στην δυτική πλευρά του νησιού 5 χιλιόμετρα από το Stavento House. Από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, ο δρόμος για να πάτε είναι χωματόδρομος αλλά θα αποζημιωθείτε από την φυσική ομορφιά της διαδρομής. Στο δρόμο για τα Ξύλα θα συναντήσετε μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία, τους Μαράδες.

Τέλος εάν έχετε τον χρόνο και την διάθεση να εξερευνήσετε το νησί, θα ανακαλύψετε δεκάδες μικρές παραλίες, που σχηματίζονται από πανέμορφους όρμους κατά μήκος των ακτών.
Στο νησί θα βρείτε πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια για αυτούς που λατρεύουν την πεζοπορία. Περνώντας μέσα από καταπράσινα φαράγγια και βουνοκορφές με τρεχούμενο νερό και πηγές, συναντώντας αμέτρητα γραφικά εκκλησάκια, εκ των οποίων αρκετά χρονολογούνται από την προβυζαντινή περίοδο και είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.
Ένα μονοπάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλους απέχει μόνο 2 χιλιόμετρα από το Stavento House, στην περιοχή Μυλοπόταμος, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Κορησσία με την Ιουλίδα. Θα περπατήσετε στο φαράγγι των νερόμυλων σε μια καταπράσινη τοποθεσία, φθάνοντας στην πηγή Φλέα με το τρεχούμενο πόσιμο νερό, όλη την διάρκεια του χρόνου. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο θαυμάζοντας έργα Λαϊκής τέχνης από το νησί γνωρίζοντας την Λαϊκή παράδοση. Παράλληλα θα χαλαρώσετε πίνοντας καφέ ή αναψυκτικό σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ